Tradycją Wielkiej Soboty jest poświęcenie pokarmów wielkanocnych: chleba – na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni; mięsa – na pamiątkę baranka paschalnego, którego spożywał Jezus podczas uczty paschalnej z uczniami w Wieczerniku oraz jajek, które symbolizują nowe życie.
Podobne wpisy
NABOŻEŃSTWA MAJOWE
Przezfranciszkanki
Modlimy sie razem z klerykiem Kamilem…
WSPÓLNE KOLĘDOWANIE
Przezfranciszkanki
Wspólnie kolędujemy z młodzieżą ze Szkoły Przymierza Rodzin
DZIEŃ BABCI
Przezfranciszkanki
21 stycznia to Dzień Babci. Dom Opieki św. Franciszka odwiedziła Grupa „Sykomory” z parafii św. Michała. Była Msza św., życzenia…
8 GRUDNIA
Przezfranciszkanki
W Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświetszej Maryi Panny na Mszy św. modlimy się o pokój i łaski potrzebne dla świata.
WIELKI CZWARTEK – DZIEŃ KAPŁAŃSKI
Przezfranciszkanki
Wielki Czwartek to wspomnienie Ostatniej Wieczerzy Pańskiej, dzień Ustanowienia Sakramentów Eucharystii i Kapłaństwa. W sposób szczególny kierujemy słowa i nasze…
DUŻA RADOŚĆ DLA NAS
Przezfranciszkanki
12 marca 2023 roku – gościmy relikwie Hanny Chrzanowskiej